Wat ik vandaag maakte: een overhemd

14 september 2016

een overhemd voor Echtgenoot Yep

160913overhemd

Overhemd nummer vier, of misschien vijf? Inmiddels heb ik het kunstje wel aardig onder de knie, je moet wel héél goed kijken om het verschil met een winkel-shirt te zien. Dan bedoel ik niet de pasvorm, want het patroon dat ik gebruik is helemaal aangepast aan de wensen en maten van de gebruiker. Maar het maken van evenwijdige stiksels en strak uitgevoerde Franse naden, dat lukt prima.

Zie je?
Zie je?
160914kraag
Ook het maken en plaatsen van een kraag met kraagstaander: Geen probleem.

Er is één detail waar ik zelf niet tevreden over ben: de knoopsgaten.

160914knoopsgaten
Bovenste knoopsgat van mij, onderste van een gekocht overhemd.

En dat verandert ook niet, vrees ik. Mijn naaimachine kan het gewoon niet anders, dit is het mooiste knoopsgat dat ermee te maken is. Ik heb zelfs al geprobeerd om knoopsgaten met de hand te borduren… Dat plan heb ik maar weer laten varen, dat vereist waarschijnlijk jaren oefening. En betere ogen -en meer geduld- dan ik heb. Toch hindert me wel een klein beetje. Maar niet genoeg om mijn trouwe Bernina voor in te ruilen. En Echtgenoot Yep draagt de zelfgemaakte shirts met kennelijk genoegen en daar gaat het toch vooral om.