Wat ik vandaag maakte: Risotto

27-6-2014:

Risotto met erwtjes en garnalen

140627risotto
Ik had mijn onderwerp van vandaag al opgegeten voor ik aan de foto dacht. Deze heb ik van het Internet.

Sjalotje in kleine snippers snijden en in een pan met een dikke bodem met een beetje olie zachtjes fruiten tot het net niet kleurt. Koffiekopje vol risottorijst erbij, bakken en roeren tot alle korrels “glazig” zien en net niet springen. Dan afblussen met een stevige scheut witte wijn, bij voorkeur droge (die je aan de wijnvoorraad van je Echtgenoot hebt ontworsteld). Daarna onder doorlopend roeren steeds een scheutje warme bouillon toevoegen tot de rijst gaar is. Dit stadium van risotto, het roeren, is prettig zen. Dan een half pak diepvriesdoperwtjes* toevoegen, nog even doorroeren tot die ontdooid en gaar zijn. Vuur uit, deksel op pan. Per persoon drie of vier grote garnalen bakken op hoog vuur met knoflook, afblussen met wat citroensap of met wat ketjap en chilisaus. Klontje boter en desgewenst nog wat zout en peper door de risotto roeren en presto! Eten.

*Van de 120 erwtjes die ik zaaide in de volkstuin zijn er 112 niet opgekomen. De overige acht maken weinig haast. Diepvries dus. Tja.