Wat ik vandaag maakte: Een lamsbout van zeven uur

15 november 2015:

schaap

Lamsbout uit de oven. Vijf en een half uur in de oven en nog denk ik er niet aan het te fotograferen voordat het genuttigd wordt… maar u moet me vandaag maar op mijn woord geloven. De lamsbout was om te beginnen nogal eeeh… onbewerkt, dus moest ik hem eerst ontdoen van vliezen en vetlaag en bot. Dat was een heel avontuur, maar met behulp van Pete werd het toch wat. Daarna pelde ik een hele bol knoflook en sneed de teentjes in de lengte door. Ik stak de helft van de teentjes in sneetjes die ik in het vlees maakte en legde een stuk of wat verspreid over het vlees. Daarna bestrooide ik de lap vlees met wat tijm, rozemarijn, zout en peper, rolde de zaak strak op en bond het (héél profi) tot een soortement van rollade met keukentouw.  (Toch echt wel jammer dat ik geen foto heb…) In mijn gietijzeren pan braadde ik eerst het vlees rondom tot het bruin was, daarna een grote gesnipperde ui, een winterwortel in stukjes en de rest van de knoflook. Toen dat allemaal begon te bruinen ging er een blik tomatenblokjes bij, en een groot glas witte wijn en een bouillonblokje. Daarna manoeuvreerde ik de bout weer terug de pan in en vulde het nog aan met wat water tot hij bijna onder stond. Toen schoof ik hem de oven in op 105 graden en liet hem daar vijf en een half uur instaan. De bedoeling was zeven uur maar we gingen plotseling weg, een stormstrandwandeling maken:

151115storm

Toen we thuiskwamen maakte ik aardappelpuree en witlof en sneed de lamsbout in plakken. Die was gaar en lekker. Troostvoer.