Wat ik vandaag maakte: een toetje

16 november 2015:

Citroen-meringuetaart

151115citroentaart

Ik ken helemaal niemand die níet van citroen-meringuetaart houdt. Als ik er eentje maak is hij dan ook altijd sneller op dan gezond of verstandig is… maar hé. Je weet nooit of er iemand langskomt en dan kan het zomaar ineens op zijn. Als het om citroen-meringuetaart gaat is de wet van de jungle van kracht: Eten of sneller eten. Hoe dan ook. Ik volgde dit recept, maar ik deed in de vulling 30 gram minder suiker. En ik maakte Italiaanse meringue om er bovenop te doen, dat blijft wat langer mooi*. Het hele verschil met Franse meringue is dat de suiker die bij de stijfgeklopte eiwitten wordt gevoegd een gloeiendheet siroopje is, suiker met een paar eetlepels water verwarmd tot 118 graden precies. Door dat in een dun straaltje in de kom van de mixer te gieten terwijl hij draait wordt het eiwitschuim gaar en steviger. Natuurlijk moet er dan wel worden doorgeklopt op iets lager tempo tot het geheel weer wat is afgekoeld. Hoe dan ook. Echtgenoot Yep en Collega D. vonden het best lekker geloof ik, en ikzelf denk dat ik maar eens wat moet gaan sporten of zo.

*niet dat dat zinvol is… die taart hoeft niet houdbaar te zijn, die is binnen 24 uur op.