Wat ik vandaag maakte: Pruimen…eeh…jam

13 augustus 2014:

Mirabellensaus in potten

140813mirabellenjam

We hadden -zie eergisteren- dus twee grote plastic tassen vol mirabellen. (Aan de boom is nauwelijks te zien dat er iets uit is.) Gistermiddag heb ik een uur of twee besteed aan het wassen, ontpitten en in reepjes snijden van twee kilo ervan. Merkwaardig dat de pruimpjes geel zijn en mijn handen dagenlang zwart blijven na zo’n sessie.  Ik had heel verantwoord fair trade gelei suiker gekocht, maar daarmee een rekenfout gemaakt. In pruimen zit niet veel pectine, dus moet er genoeg van dat spul in de bijgevoegde geleisuiker zitten. Het voorschrift is evenveel fruit als geleisuiker, maar ik houd niet van al te zoete jam, dus deed ik een kilo van die geleisuiker bij 1,8 kilo pruimen, naast 1/8 liter citroensap en een halve theelepel kaneel. De smaak van het resultaat is heerlijk. Maar het is, vanwege te weinig pectine, géén jam geworden. Het is meer een dessertsaus. Op zich niet zó erg, dat eten we ook wel op. In de kast staan nog drie potten mirabellenjam van vorig jaar, wat er nu nog uit de boom komt geven we weg.