Wat ik vandaag maakte: kipgerecht

7 juli 2014:140707kip Kip uit de oven. Voor het eten van vandaag had ik een idee opgedaan uit een uitzending van De Wilde Keuken. Wouter Klootwijk volgt daarin de kippen die na een kort leven van eieren leggen panklaar ingevroren naar Afrika worden geëxporteerd*. Voor de Nederlandse markt zijn deze kippen niet meer geschikt, wat hier in de supermarkt ligt zijn vleeskuikens die nooit oud genoeg voor hun eerste ei zijn geworden. De kippen die wel eieren gelegd hebben zijn de zogenaamde soepkippen. In Togo worden deze eerst langzaam gestoofd in bouillon en daarna pas gekruid en gebakken. Dat probeerde ik ook, hoewel ik niet aan zo’n soepkip weet te komen. Ik pocheerde een supermarkt-kippetje een half uurtje in bouillon, en daarna kruidde ik het en bakte het in een ovenschaal met worteltjes, sjalotjes en roze aardappelen uit eigen tuin. Het zag er prima uit, maar het was niet erg lekker. De kip was aan de taaie én aan de flauwe kant.

 

*Ik kon de uitzending niet meer vinden op Internet.