Wat ik vandaag maakte: Een hoedje van papier

29 november 2014:

een papieren Zeeuwse kap.

zuidbevelandse drachte
zo ziet een Zuid Bevelandse kap er uit.
141129papierenmuts
…en dit geval knutselde ik uit mijn vel karton.

In het Zeeuws Museum is een langlopend project gestart, met de Zeeuwse klederdracht als onderwerp. Er zijn nog maar enkele dames (en in het geheel geen heren meer) die in dracht lopen, zoals dat hier heet. Ik begrijp dat wel, het is een heel bewerkelijk soort kleding. Met veel lagen over elkaar en geen ritsen of knopen maar strikkoordjes en spelden om het te bevestigen.  Toch ziet het er mooi uit, het is terecht dat het museum er zoveel mogelijk van wil vastleggen, zelfs een volgende generatie aanmoedigt met de klederdracht als basis aan het werk te gaan. Vriendin H. nam voor mij uit het museum een vel karton mee, bedrukt met de aanwijzingen om daar een Zuid-Bevelandse kap uit te knippen en te vouwen. Je ziet, het lijkt nergens op… ik heb het meteen na het maken van de foto naar de papierbak verwezen.