Wat ik vandaag maakte: Bloemkoolsoep

12 november 2015:

Restverwerking oftewel lawaaisoep

151112bloemkoolsoep

Waar de term lawaaisoep vandaan komt weet ik eigenlijk niet*. Maar als je groenten overhebt kan het bijna altijd in dit recept verwerkt worden: Een gesnipperd uitje fruiten in wat olie en dan een halve bloemkool in stukken en twee geschilde aardappelen in blokjes erbij en even laten meebakken. Niet bruin laten bakken, maar een liter water en twee bouillonblokjes erbij doen en een half uurtje laten pruttelen op het vuur. Met een schep zure room erbij pureren met de staafmixer tot het helemaal glad is. Ik roerde er nog kerrie en wat komijnpoeder door. Eenvoudig en toch simpel, en ook nog lekker. En dit recept is voor (bijna)  elke groente in te zetten, en uit te breiden naar wens. Je kunt bijvoorbeeld een klein beetje van de groente heel kleingesneden apart houden en na het pureren weer door de soep roeren. Of er iets krokants bij serveren, spekjes of pinda’s of croutons. Je kunt de zure room vervangen door kokosroom of zoete room, je kunt er alle kruiden door roeren die je lekker lijken, of reepjes ham en vooral als je de soep met spinazie of courgette maakt is gerookte zalm of forel er buitengewoon feestelijk door.

*Zou het slaan op het geluid van de draaiende staafmixer?