Wat ik vandaag maakte: Tomatensaus

20 november 2014:

Twee grote pannen vol tomatensaus

141120tomatensausDit jaar mislukten de tomaten in onze tuin. Iets met weersomstandigheden, ik weet het niet. Er kwamen misschien drie eetbare tomaatjes van het rijtje met vier verschillende varianten dat we geplant hebben. Wel een gemis! Het voelde of er een stukje zomer ontbrak aan 2014. Dat heb ik een beetje goedgemaakt door een grote zak pomodori aan te schaffen op de markt en die samen met uien en knoflook (wél uit eigen tuin) tot saus te verwerken.

Ik gebruikte 550 gram uien, twee hele bollen knoflook en ruim drie kilo tomaten. De ui grof gesnipperd, zachtjes fruiten in wat olijfolie. Daarna de gehakte knoflook even kort mee bakken en dan de gepelde en in stukken gesneden tomaat er bij. Ik haal de steelaanzet altijd van de tomaten af, maar de pitjes gaan gewoon mee.  Wat zout en peper en een goede handvol gedroogde “Italiaanse kruiden”. In dit geval rozemarijn, oregano en tijm. Dit alles een uurtje heel zachtjes laten pruttelen, bij voorkeur in een koekenpan, af en toe roeren. Deze saus met wat losgebakken gehakt: Bolognese. Met olijven en ansjovis: Putanesca. Deze saus kan vegetarisch tussen de lasagne, het kan over een mootje witvis in de oven. Het kan een basis zijn voor tomatensoep, het basislaagje pizza-beleg. Het is de A in het ABC van lekker koken, een vaste waarde in de vriezer. Laat nu de winter maar komen!

  1. Marjolein Noyce-Bellinga

    Klinkt lekker, wij doen ook altijd veel met tomatensaus. Is dat eigenlijk niet meer iets om te wecken en te bewaren dan om in te vriezen?

Comments are closed.