Wat ik vandaag maakte: Bosjes

26 oktober 2014:

Bosjes bonenstro

141026bonestro

Elk jaar zo ongeveer de laatste oogst* die uit de volkstuin komt: De droogbonen. Vorig jaar en dit jaar had ik Fryske Waldbeantsjes, een oud ras van geelgekleurde bonen, uit (ja inderdaad) Friesland. Vandaag trok ik alle planten uit, bond ze in bosjes en hing die op in het huisje op de volkstuin. Het moet nog minstens een maandje te drogen hangen voor de bonen uit hun peulen kunnen. De overeenkomst met een ander product ontging me daarbij niet: “Je legt ze op de grond of hangt ze met de voetjes aan het plafond en dan wacht je een, twee, drie maanden totdat het droog is. En áls het dan droog is, dan komt het belangrijkste van de Fryske Waldbeantsjes: Het opeten. :-)”

141026waldbeantsjes
Na het drogen zijn de boontjes half zo klein. Maar na het weken en koken weer net zo groot als ze uit de peul kwamen

*Hoewel ik bij het opruimen van de bonenrij óók nog drie perfect gelukte pastinaken aantrof.