Wat ik vandaag maakte: Mosterd

6 oktober 2014:

Grove mosterd

141005mosterdzaadjes
Mosterdzaadjes in de week

Afgezien van een -door Yep uitgevoerd- klein experiment met mosterdzaad uit eigen tuin heb ik dit nog nooit geprobeerd. En dat terwijl Echtgenoot Yep een behoorlijk enthousiaste gebruiker is: Groninger mosterd, Dijon, Coleman’s, het gaat met gestage regelmaat op zijn bammetjes met kaas. Dus na enig gegoogel (zo beginnen grootse dingen) zette ik 50 gram licht en 50 gram donker mosterdzaad te weken. Er zijn recepten die zeggen dat dat weken in water moet, er zijn er die azijn voorschrijven. Bij de watermethode stonden commentaren van “te flauw” bij de azijn weer “te zuur” dus weekte ik in half water en half azijn, 100 ml van ieder. Na een dag kiepte ik de hele zaak in de keukenmachien, met twee eetlepels bruine suiker, een halve theelepel kurkuma, een halve theelepel peper en een halve theelepel zout en liet het draaien. Voordat het op mosterd leek moest ik twee keer pauzeren om mijn overjarig keukenmachientje te laten afkoelen, het duurde makkelijk 10 minuten voor het wat werd. Maar het werd wat: een vrij scherp smakende, grove mosterd. Maar: The proof of the mustard is in the eating, over een dag of twee zal Echtgenoot Yep zijn kennersoordeel kunnen geven. Ik ben benieuwd.

141006mosterd
Mosterd.