Wat ik vandaag maakte 12/5

12 mei 2014:

Geen crème brûlée.

140512cremeB

Van een poging om pavlova te bakken had ik vijf eierdooiers over. Daarvan wilde ik, mede geïnspireerd door het radioprogramma Mangiare, crème brûlée maken. Dat lukte best, maar ik maakte één grote fout: Ik klopte het mengsel van eidooier en suiker stevig door met de mixer nadat ik de warme melk erbij goot. Dat bracht erg veel lucht in het vla-achtige mengsel. Tijdens het verblijf in de oven kwamen al deze luchtbellen langzaam maar zeker naar de oppervlakte en veroorzaakten samen met wat meegerezen vanillezaadjes het ongezonde uiterlijk van dit nagerecht. Heel wat anders dan het goudbruin gebrande laagje suiker dat zo prettig kraakt als je er van eet. Nu ja, het smaakt wél lekker. En ik heb toch ook geen brûléebrander.