Conserveren

Als je in het bezit bent van een volkstuin heb je vaak een luxeprobleem: Het is onmogelijk om alle opbrengst op te eten op het moment dat het van de tuin komt. Vier kilo sperzieboontjes met zijn tweeën is gewoon te véél. Gelukkig laten peulvruchten zich over het algemeen goed invriezen. Ik heb, door ervaring wijs geworden, dit jaar voor het eerst ook droogbonen in de tuin staan.

Voorraadje knoflook

In de schuur staat een prettige voorraad houdbare spullen: Aardappelen en uien liggen in kratjes tussen kranten en jute zakken. Knoflook hangt in trosjes gevlochten aan het plafond. Winterwortels wachten op consumptie in een laagje zand.

Er zijn veel conserveringstechnieken. Invriezen is wat werk maar wel handig, vooral op het moment dat je, midwinter, na een werkdag snel de maaltijd op tafel wilt hebben.  Inmaken in potten voegt vaak zelfs iets toe. Augurken zijn bitter, echt niet lekker, maar ingelegd in het zuur wél.

Augurken achter glas

Rode bessen vind ik in de vorm van gelei stukken lekkerder dan rauw. Zuurkool maken staat over enkele weken op het programma, ik wil me dit najaar ook eens buigen over het maken van wijn.

de wintervoorraad, afdeling “zoet”

De voorraad in de schuur en een plank vol potjes en flesjes met eigen productie aan het einde van de zomer maakt me diep gelukkig. Ik vermoed dat één van mijn verre voorouders een eekhoorn moet zijn geweest.

 

 

  1. Marie Bartels

    Hoy! Wat fijn zo veel zelf gemaakt lekkers! En wat maak je leuke spullen. En je breid sokken dat vind ik geweldig! Wij hebben wel wat gemeenschappelijke intressen . Leuk dat je mijn blog volgt. Zo een knop heb jij er niet op he? Kan hem niet vinden. Smikkel ze van alle lekkers!

    • lspaink

      Hoi Marie! We delen inderdaad veel liefhebberijen. Bedoel je zo’n RSS knop? ik zal eens kijken of ik dat er bij kan zetten. Ik besteed (tot mijn schande) te weinig aandacht aan deze site, want een heel aantal van de links in de rechter zijbalk zijn ook verlopen.

Comments are closed.