Wat ik vandaag maakte: Pompoenlasagne

19 oktober 2016:

Een traditional

geen foto van de lasagne, maar wel eentje van een heel mooi exemplaar dat ik in 2004 kweekte.
geen foto van de lasagne, maar wel eentje van een heel mooi exemplaar dat ik in 2004 kweekte.

Er is veel niet leuk aan de herfst, zeker vandaag niet. Regen, storm… maar ik mopper niet, want er is ook veel wel leuk. Pompoenen bijvoorbeeld. Ik kocht een kwart muskaatpompoen want in onze tuin groeit dit jaar alleen maar de naaktzadige variant, daarvan is het vruchtvlees niet zo smakelijk. Ik verwerkte hem tot lasagne. Het is een beetje werk, maar het is het waard.

Voor zes personen: Schil 1,5 kilo pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schud in een kom met een scheut olijfolie, spreid uit op een bakblik en bestrooi met een handje grof zout. Rooster 45 minuten in een oven van 180 graden, schep halverwege de tijd even om.  Doe een liter melk in een pan, voeg een stevige handvol grof gehakte rozemarijn toe en breng tegen de kook aan. Laat het zo minstens een half uur trekken, zeef daarna de melk. Smelt 80 gram boter in een grote, wijde pan, bak daar twee klein gehakte tenen knoflook in, roer er dan 80 gram bloem door. Voeg al roerend met een garde scheutje voor scheutje de warme rozemarijnmelk toe tot het een gebonden saus is, misschien is niet alle melk nodig. Voeg nog een theelepeltje cayennepeper toe en roer de gebakken pompoenblokjes door de saus. Roer even stevig door zodat de blokjes wat stuk gaan. Doe de saus in laagjes afgewisseld met lasagnebladen in een ingevette ovenschaal, bestrooi elk laagje saus met een beetje geraspte oude kaas. Bestrooi het laatste laagje royaler met kaas, bak de lasagne 30 minuten in de oven op 180 graden.