Wat ik vandaag maakte: Ratatouille

12 augustus 2016:

Franse groentestoof

160812ratatouille

Iedereen met een groentetuin kent het verschijnsel: de jaarlijkse courgette-overvloed. In een seizoen dat er toch al de meest heerlijke producten uit de tuin komen levert iedere courgetteplant ongeveer twee courgettes per drie dagen. Ze zijn niet makkelijk te conserveren, ze kunnen wellicht in het zuur… maar invriezen heeft me tot nu toe geen smakelijke resultaten opgeleverd. Ik verwerkte er twee in deze ratatouille, genoeg voor minstens drie maaltijden. En dat kan wél worden ingevroren.

Twee aubergines in blokjes snijden, deze bakken in diepe koekenpan in een scheut olijfolie. In stoofpan in wat boter een grote gesnipperde ui fruiten, op het laatst vier teentjes kleingesneden knoflook erbij. Dan twee paprika’s in stukjes en twee courgettes in blokjes erdoor scheppen en de gebakken aubergineblokjes erbij. Een schep rietsuiker, zout en peper, een opgehoopte eetlepel “herbes de Provence”, een minuut of tien bakken onder regelmatig roeren. Dan een glas rode wijn, drie grote tomaten in stukjes en een blik tomatenblokjes erdoor, aan de kook brengen en een uurtje of twee rustig laten pruttelen.