Wat ik vandaag maakte: winterkost

10 september 2015:

Hachee

lastig te fotograferen, dit soort gerechten.
lastig te fotograferen, dit soort gerechten.

Er komen bij het aardappelen en uien rooien altijd wel wat exemplaren boven de grond die een “vlekje” hebben, of die ik zelf beschadig met de spitvork. Die moeten dan met enige haast ontdaan van vlekjes en beschadigingen en opgegeten worden. Omdat het van dat nare, koude weer was besloot ik een dikke kilo van die haastige uien tot hachee te verwerken… prompt kregen we nog een heerlijk warme dag. Zo zaten we dus vanavond in korte broek aan de winterkost. Ook bij warm weer érg lekker, zo bleek. Hachee is een restverwerking, eigenlijk… vroeger maakte men een pan vol suddervlees, een keer in de week. Als na een paar dagen alle lapjes eruit waren gevist ging er een berg gesneden uien in de jus en de pan terug op het vuur: zo was er weer een dag warm eten.