Wat ik vandaag maakte: een aspergetaartje

19 juni 2016:

een voorgerecht

160619aspergetaartje

K:)dootje en haar meneer kwamen asperges eten. Nu levert het aspergebed in onze tuin best aardig wat op, maar niet genoeg voor een vierpersoons maaltijd. Voor het voorgerecht was de opbrengst van deze week, half groen en half wit, wél genoeg. Ik schilde de witte en sneed alle asperges zodat ze in de breedte in mijn bakvorm pasten. Ik kookte ze kort, tot half gaar ongeveer. Daarna bekleedde ik de vorm met filodeeg, elk laagje moest aan beide zijden met boter worden bekwast… Geen slank receptje, dit. Onderin de beklede vorm legde ik een dun laagje pecorino, gewoon, plakjes geschaafd met de kaasschaaf. Daaroverheen legde ik de asperges, allemaal naast elkaar. Ik hakte een klein bosje basilicum fijn in de kruidenmolen en roerde dat door 100 ml slagroom, twee losgeklopte eieren en nog een lepel zure room. Dat mengseltje goot ik over de asperges en ik bakte het geheel een minuutje of twintig op 200 graden. Erg goed gelukt, dit! De asperges en de room zacht en zoetig, de randjes krakend knapperig, en de kaas hartig. Voor het vervolg waren er asperges van de markt. Heerlijk.

hoofdgerecht
hoofdgerecht