Wat ik aanschafte: een lopende voet

27 mei 2016:

Ik kocht een boventransportvoet

160527lopendevoet

Sorry, dit wordt een wat technisch verhaal…

Als je naait met een naaimachine wordt de stof met een soort van tandjes onder de naald door getrokken. Die tandjes zitten onder de stof, erboven zit de voet, die de stof aandrukt. Werkt prima, behalve als je twee lagen wat gladdere of rekbare stof wil naaien: De onderste laag wordt voortgetrokken door de tandjes (de tandjes heten feed dogs in het Engels, waardoor ik ze in gedachten ook voerhondjes noem, maar hoe het in het Nederlands echt heet weet ik niet), de bovenste laag schuift minder snel mee. Dat komt het resultaat niet ten goede.  Veel spelden of rijgen en elke paar steken de voet omhoog zetten is wat je er aan kunt doen. Dat helpt maar een beetje, en het is lastig. Óf je kunt een boventransportvoet monteren. (Walking foot in het Engels, dus lopende voet bij mij) Die kocht ik. Een investering, maar oh wat ben ik er blij mee. Dit apparaat “wandelt” mee met de voerhondjes en trekt de bovenste laag stof in dezelfde vaart door de naaimachine. Prachtige gladde naden, precies matchende strepen.