Wat ik vandaag maakte: Een “steek”

25 november 2015:

Mijn Noorse trui doorgeknipt

151126steek

Het woord steek kent veel betekenissen, ik bedoel vandaag die met de Engelse uitspraak: stiek. Een in het rond gebreide trui die vervolgens middenvoor doorgeknipt wordt zodat het een vest wordt; de steek is de plek waar de schaar in gaat. Het woord wordt zelfs als werkwoord ingezet zoals in “Ga je die trui steeken?” Het voelt contraproductief om in je breiwerk te knippen, ik heb altijd wel wat angst dat de zaak hopeloos los rafelt.  Daarom heb ik, ter beveiliging, de kolom steken links en rechts van de steek met de naaimachine vastgezet. Daarnaast heb ik aan weerskanten met een haaknaald en een restje grijs garen een rij vasten gehaakt, die vormen de “vouw” die straks langs de tandjes van de rits ligt. En toen, met een scherp schaartje, draadje voor draadje… knip. Nu kan de rits er in gezet worden.