Wat wij maakten: Een uitstapje naar Brussel

5-6 december 2015:

Eén nachtje en twee dagen Brussel

151205Brusselsbynight

Tot nu toe vier keer gingen we naar Lyon voor het Fête des Lumières. Dat wordt elk jaar georganiseerd rondom 8 december, de dag van Maria Onbevlekte Ontvangenis. Onze belangstelling voor dit lichtfeest heeft geen religieuze achtergrond, het is elk jaar weer een spektakel van prachtige lichtkunst. Mijn verslag van vorig jaar staat hier.

Al in de zomer hadden we plannen gemaakt om ook dit jaar te gaan, maar helaas werd het lichtfestival in verband met de recente terreuraanslagen afgelast. Begrijpelijk en terecht… wij annuleerden na enig nadenken onze reis. Maar omdat onze trein uit Brussel vroeg zou vertrekken, hadden we daar ook een hotelreservering voor de nacht er voor; deze overnachting annuleerden we niet. Zodoende bezochten we Brussel zonder een echt plan. Een beetje winkelen, een museum bekijken, rondwandelen in de stad. Brussel deed haar best ons het gemis van het Lichtfeest enigszins te vergoeden: het weer was fijn, de zonsondergang was prachtig, we zagen Manneken Pis in sinterklaaskostuum en ook een paar reuzen rondgedragen worden door de Poepedroegers. De Grote Markt in Brussel op zich is een attractie om minutenlang met open mond te aanschouwen, wat een grandeur. En het -best luxe- hotel deed een loterij, waarin Echtgenoot Yep de kosten voor deze overnachting terug won. We hadden tóch een fijn weekeinde, aldus. En op 8 december zetten we kaarsjes voor de ramen, net zoals de Lyonnais zullen doen.

151206museum
Echtgenoot Yep maakte prachtige foto’s, ook in het museum.