Wat ik vandaag maakte: Lasagne

8 April 2015:

Lasagne volgens Si en Dave

150408lasagne1

Ken je het Britse televisieverschijnsel The Hairy Bikers?  Twee stevige mannen op motoren, beide met lang haar en een baard, die op zoek gaan naar lekkere ingrediënten waarmee steevast, aan het einde van elke aflevering, een geweldige maaltijd wordt bereid. Die ze dan zelf met zicht- en hoorbaar genoegen eten. Beide heren werden wat té stevig van al hun zelfgekookte lekkers, dus begonnen ze een nieuwe serie: The Hairy Dieters. Het idee (en dat spreekt me wel aan) is weliswaar gezonder eten, wellicht ook minder, maar zéker niet minder lekker. Van een van die uitzendingen heb ik dit lasagne-recept. Het lijkt erg veel op een gewone lasagne, opgebouwd in lagen pasta met ertussen gehakt/tomatensaus, afgewisseld met witte saus.

150408lasagne2

Maar in deze versie wordt de helft van de lagen lasagnevellen vervangen door dunne plakken courgette, die ik met de kaasschaaf maak. Ook vervalt de witte saus grotendeels: Ik doe het alleen als onderste én als bovenste laag. De gehakt/tomatensaus maak ik met 200 gram gehakt en een ruime kilo groenten. Zodoende ook een fijne restjesverwerker: paprika, ui, prei, wortel, bleekselderij, champignons, wat er ook maar voorhanden is. Dat alles wordt gestoofd in een tomatensaus -gewoon uit een fles- met een royale hand tijm en oregano. De kaas is goeddeels een overschot van een feestelijke pasen, de pasta is zelf gemaakt van 300 gram meel en drie eieren. Eten voor minstens drie dagen in de vriezer.