Wat ik vandaag maakte: Pancakes

23 november 2014:

Pannenkoekjes

141123pancake

Nu mijn zuurdesemstarter (ook bekend als Gijs) zo lekker op dreef is heb ik een luxe probleem: Wat te doen met al het overschot? Twee keer per dag moet hij gevoerd worden, dan haal ik 150 gram ervan uit de pot, er blijft dan nog 75 gram in achter. Daar voeg ik weer 75 gram water en 75 gram vers meel aan toe. Dat wordt tot een glad papje geroerd en Gijs kan weer een halve dag voort. Als hij een week of drie oud is kan hij in de koelkast, waar hij met een wekelijkse voeding in leven kan blijven en dat is maar goed ook: Ik heb nu twee keer per dag 150 gram zuurdesemstarter over, die moet ik gebruiken of weggooien. Omdat ik niet graag eten weggooi (ook al is het voor een paar cent meel en water) zoek ik van allerlei toepassingen ervoor. In Amerika eet men pannenkoeken bij het ontbijt, niet dezelfde als die wij met spek en stroop eten, maar kleine, dikkere, luchtige pannenkoekjes. Die kun je maken van overtollig zuurdesem. Vanmorgen dus bij Lies-en-place: Real American Breakfast. Nouja, alleen de pannenkoekjes. Behalve zuurdesem (dus gefermenteerde bloem en water) bevat het beslag een ei, een theelepel bakpoeder, twee theelepels suiker en een beetje zout. Ik dacht dat het beslag wat aan de dikke kant was en mengde nog een scheutje melk erbij, waardoor het weer te dun werd en mijn eerste poging tóch erg op een Nederlandse pannenkoek leek. Maar goed. Leuk en lekker voor zo een zondagochtend en naar ik vermoed zelfs wel wat gezonder dan bijvoorbeeld een croissant. (een Heel! Pakje! Boter!)