Wat ik vandaag maakte 9/6

9 juni 2014:

Kippenbouillon /restverwerking

140609stock

Al enige tijd staat in mijn vriezer een “stockbox”, een gewone plastic vriezerdoos van anderhalve liter groot, waarin ik dingen verzamel. De (gewassen) kontjes van courgettes, wortels, uien en prei, en van de prei ook de bovenste uiteinden. Uienschillen ook, maar niet de zanderige buitenste schil. Steeltjes van champignons en van groene kruiden.

Gisteren waren Zoon en Schoondochter te gast, we aten kip. Vanmorgen kiepte ik de botjes samen met de inhoud van deze stockbox in een grote pan, ik voegde er nog peperkorrels, wat kerrie, een eetlepel zout en een paar platgeslagen tenen knoflook aan toe, en ook wat laurierblad, een bosje verse lavas en wat salie uit de tuin. Twee eetlepels azijn (die schijnen erg belangrijk te zijn voor het onttrekken van waardevolle nutriënten aan de botjes) en ik vulde de pan verder met water. Daarna heeft het een uur of zes in de oven gestaan, op een temperatuur van net-niet-koken: 95 graden. Op een zonnige dag als deze kost dat niets, de zes zonnepanelen op ons schuurtje leveren er genoeg stroom voor. Klimaatneutrale bouillon, dus. Van de week eten we soep. Dat wordt lekker!