Wat ik vandaag maakte: Quenelles

9 augustus 2016:

Een typisch Lyonnees gerecht

160809quenelles

We zijn al een keer of wat in Lyon geweest en we weten dat de typisch Lyonnaise keuken niet voor weekhartigen is. Men eet graag varken, en dan het héle varken. Er gaat geen orgaan, oor, poot of snuitje verloren. Wel economisch… Een andere lokale lekkernij is de quenelle, rolletjes van vispuree, gegratineerd in Nantuasaus. Deze heb ik wél al een keer of wat gegeten. Nu wordt de puree traditioneel gemaakt van snoek, dat is in Goes niet makkelijk verkrijgbaar.  En nantuasaus is ook al niet zo’n eenvoudig recept. Gelukkig hebben we Karin Luijten, die voor de Trouw dit gerecht vertaalde naar een heel bruikbaar recept op basis van kabeljauw en tomaten-roomsaus. Ik volgde haar aanwijzingen voor de maaltijd van vanavond en we kregen prompt zin in vakantie. Het leek er toch waarachtig héél veel op.