Wat ik vandaag maakte: Een gaatje

2 april 2016

Een pitje stuk

160402gingkopitjes

In februari namen we -met wat moeite- een paar pitten van de Gingko Biloba mee naar huis. We zochten wat meer informatie over het vermeerderen van deze bomen uit zaad en ontdekten dat deze pitten een speciale behandeling nodig hebben als je ze zaaien wilt. Dus legde ik ze, volgens voorschrift, zes weken in de koelkast, vandaag haalde ik ze er uit. De schil van elk pitje is zo hard dat het beginnende plantje het niet zelf open kan krijgen. In de natuur ligt zo’n pit natuurlijk lange tijd in de vochtige grond, of wordt het opgegeten door een dier, waarna het enigszins verteerd weer terug in de grond komt. Allemaal processen die niet heel makkelijk na te bootsen zijn… dus maakte ik om ze een beetje te helpen met een klein kogelfreesje in elk pitje een kerfje. Het was inderdaad erg hard, dus duwde ik wat steviger… en ging er dwars doorheen. Ik vrees dat deze pit kansloos is nu. Maar ik ga het toch proberen: Morgen gaan ze in de grond.