Wat ik maakte: Patat

4 januari 2016

voorgebakken diepvriesfrieten

160104patatten

Het is ongewoon warm voor januari, dus ook in onze schuur. Daar ligt allerlei voorraad, die we koel willen bewaren. Maar met deze temperaturen beginnen de witlofwortels die liggen te wachten tot ze in de kelder mogen alvast voor zichzelf en de opgeslagen winterwortels zijn slap (maar gelukkig ook bijna op). Het grootste probleem zijn de aardappels: 2015 was een goed aardappeljaar voor ons, ik heb nog een kilo of 25 Carolussen liggen. Die allemaal optimistisch beginnen uit te lopen. Op een familiebijeenkomst probeerde ik dus aardappels te slijten, weggooien wil ik niet. Toen vertelde Zwager H. dat het goed mogelijk is om zelf voorgebakken patat in te vriezen…. Eureka! Waarom was ik daar zelf niet op gekomen? Zodoende heb ik een middag besteed aan schillen, wassen, snijden en voorbakken, afwegen en invriezen. Vanavond doe ik nog een paar kilo. Niet dat ik zo de hele voorraad verwerken zal, zoveel patat eten we niet eens, maar het scheelt weer.