Wat ik vandaag maakte: een overhemd voor Echtgenoot Yep

27 oktober 2015:

Overhemd 2.0 voor echtgenoot Yep.

151027overhemd2
vóór het strijken…

Het tweede overhemd dat ik voor Yep maakte. Hij heeft geduldig geposeerd ermee, maar geen van de foto’s is goed genoeg. Echtgenoot Yep is een knappe man, daar ligt het niet aan. Maar tegenlicht en een volle ontbijttafel op de achtergrond… nee. Jullie moeten me op mijn woord geloven dat dit exemplaar perfect past. De schouders iets smaller, de mouwen iets korter dan bij nummer één. Ik heb ook een reepje speciaal daarvoor gemaakt plastic -een zogenaamde collar stay- in de kraagpunten verwerkt. Het eerste overhemd dat ik maakte had dat niet, waardoor de kraagpunten op zouden kunnen krullen als hij over zijn bureau gebogen zit te werken.

Ik borduurde zijn initialen aan de binnenkant van de schouderpas.
Ik borduurde zijn initialen aan de binnenkant van de schouderpas.
151027manchet
Ik maakte het mouwsplit iets langer, maar zette wel een knoopje en knoopsgat halverwege.
151027kraag
Ik besloot een ander systeem te gebruiken bij het maken van de kraag, maar daar kreeg ik spijt van. Ik heb het drie keer opnieuw gedaan en ben over het resultaat nóg niet helemaal tevreden.

Als ik aan een project begin krijgt de stof een degelijke voorbehandeling: ik  was en strijk het, zodat het niet meer zal krimpen. Maar dat kan natuurlijk niet met het katoenen garen dat ik meestal gebruik. Dus als het overhemd gewassen wordt zal het garen krimpen en de stof niet. Dat maakt alle naden wat bobbelig tot mijn chagrijn. Ik heb voor nog een overhemd stof liggen, blauw dit keer, daarbij kocht ik speciaal polyester garen dat gegarandeerd niet zal krimpen. En het garen is wat dunner, dus levert me waarschijnlijk wat elegantere knoopsgaten… maar nu ga ik eerst weer even wat anders maken.