Wat ik vandaag maakte: een kistje vol

9 augustus 2015:

De eerste uien kunnen opgeslagen worden.

150809uien

De uien doen het goed dit jaar. Na een paar kilo sjalotjes en een stevige hoeveelheid knoflook kwamen de gele uien uit de grond. Ze hebben een week of twee liggen drogen, vandaag ontdeed ik ze van droog loof en worteltjes en nog aanhangende aarde. Daarna werden ze gewogen (6,6 kilo) en verdwenen ze in het uienkistje. Op de volkstuin liggen nu de witte en rode uien te drogen, hier bij het huis hebben we in de oorlogstuin (die we ook dit jaar weer voor de deur hebben) ook nog enkele tientallen gewone gele uien staan, die zo te zien behoorlijk aan de maat zijn. A. kwam eens rondkijken op de volkstuin en vroeg waarom we moeite doen om uien kweken, die zijn tenslotte zó goedkoop! Inderdaad, ik denk dat onze totale uienoogst geen tien euro winkelwaarde* heeft. Maar daar gaat het niet om… uien die je zelf gepoot, zelf gewied en geschoffeld, zelf geoogst en zelf gedroogd hebt, die zijn véél lekkerder.

*Dat is op zich eigenlijk heel erg raar. Het gebeurt nogal eens dat de boeren de uien niet oogsten omdat de uienprijs zo laag is dat er geld bij moet om ze van het land te halen. Dan liggen er velden vol met goed eten te verpieteren tot het weer ondergeploegd wordt. Schandelijk vind ik dat. Maar dat is een heel ander verhaal…