Wat ik gisteren maakte: Een verhaaltje

17 februari 2015:

Een schrijf-workshop

Pia gaf een schrijfworkshop. We begonnen met vijf minuten “vrij schrijven” om los te komen, dus schreef ik een kwaaie brief aan de dief van mijn fiets. Dat hielp! Daarna werd er een gedicht voorgelezen, waaruit we drie woorden moesten gebruiken voor een kort verhaal, dat in tien minuten geschreven moest worden. Het was een weemoedig gedicht over een onbereikbaar lief en over verlangen. Ik koos de woorden stil, hangen en blauw.

150217schoonhoven

Nul beweging

Het was heel stil in huis. Buiten liep een man met een bladblazer, maar daardoor werd het binnen alleen maar stiller. De schilderijen aan de muur, zijn schilderijen, zijn Schoonhoven-verzameling. Met veel geduld bij elkaar gebracht, veilingen afgelopen, ‘s nachts bieden op internetverkoopsites. Het hele huis vol wit. Geribbeld, gerasterd als een kooi. Een cel, een witte isolatiecel. Kunnen we niet eens wat anders aan de muur hangen had ze eens voorgesteld. Daarna was het wekenlang nog stiller geweest. Maar vandaag, vandaag kwam er iets nieuws. Het wachtte onder de kapstok in een Gamma-tasje. Spraypaint. Blauw.