Wat ik vandaag maakte: Wasmiddel!

7 november 2014:

Vloeibaar wasmiddel. Ja echt.

Schaaltje geraspte zeep.
Schaaltje geraspte zeep.

Schoondochter Jorien heeft kwaliteiten die ik -als moeder maar ook als zelfmaakfundamentalist- heel erg waardeer. Zo dank ik aan haar het idee om zelf muesli te maken, ik heb geen muesli meer gekocht sinds ik het recept van haar kreeg. Ook nam ze voor mij uit Marseille een blok savon de Marseille mee, een soort van oer-zeep, en het recept om er zelf vloeibaar wasmiddel van te maken. Vanavond raspte ik 80 gram van het blok af, loste dat op in een liter kokend water en goot er daarna nóg vier liter kokend water bij. Morgen als het is afgekoeld is het ongeparfumeerd vloeibaar wasmiddel, geschikt voor alle soorten was. Het internet staat vol met argumenten als “milieuvriendelijk” en “beter voor je huid” maar op mij maakt het kostenplaatje vooral indruk. Voor zo’n stuk zeep hoef je niet naar Marseille, het is hier ook te koop. Het kost nog geen vier euro en je kunt er minstens 20 liter wasmiddel mee maken. Morgen is het wasdag, ik ben benieuwd!

Later toegevoegd: Het werkt prima! De was is schoon en ruikt fris. Niet naar een chemisch bloemenveldje, maar gewoon schoon-fris. Ik ben er blij mee!

Comments are closed.