Wat ik vandaag maakte: Een hittepit

28 oktober 2014:

een kersenpittenkussentje

141028hittepitje

Een ietwat persoonlijke bekentenis: Ik heb vaak koude voeten als ik naar bed ga. Ik neem dus in de winter vaak een zogenaamde hittepit mee naar bed, een katoenen zakje met kersenpitten, dat ik twee minuten in de magnetron leg. Daarna leg ik het onder mijn voeten in bed en blijft het ter plaatse een uur lang lekker warm. Dit is bij uitstek iets om zelf te maken, als eigenaar van een naaimachine én een productieve kersenboom. Dus heb ik twee seizoenen lang alle kersenpitten opgespaard. Ik zette ze in een emmertje met water achterin de tuin en liet het daar een maandje of drie staan. In die tijd hebben allerlei organismen (die ik niet persoonlijk wil kennen) de restjes kers van de pitten afgegeten. Na afspoelen, grondig wassen en laten drogen waren ze klaar voor gebruik. Vandaag naaide ik van een vrolijk katoentje (het was ooit een placemat) een zakje, dat ik vulde met mijn kersenpitten en dicht naaide. Er mag nog wel een jaaropbrengst bij, of twee. Het is wat plat, als hittepitje. Maar ik zal het vanavond uitproberen, ik ben benieuwd of eigen kersenpitten warmer aanvoelen.

Natuurlijk had ik de vulopening aan de kleine kant gemaakt, en moest ik een trechter van een envelop improviseren om de pitjes er niet één voor één in te hoeven doen...
Natuurlijk had ik de vulopening aan de kleine kant gemaakt, en moest ik een trechter van een envelop improviseren om de pitjes er niet één voor één in te hoeven doen…

Later toegevoegd: Na twee minuten in de magnetron verspreidde mijn nieuwe hittepitje een bijzonder onprettige geur. Het is naar de schuur verbannen tot ik daar een oplossing voor vind. Of tot ik het experiment mislukt verklaar en het hele zaakje in de vuilnisbak kiep.

  1. yvonne

    Heb je nu onmiddellijk in mijn lijstje gezet op mijn website en echt… ik ga ook weer bloggen. Die geur: heb je je pitjes niet geroosterd???? Of is het de verfstof van de stof die je hebt gebruikt? Misschien kun je in plaats van een oude placemat beter een theedoek gebruiken als omhulsel… en wat een heerlijke blogjes allemaal om te lezen en wat maak je véél. Wat is het patroon van dat babytruitje in pooling… ??? Ik ben ook gek op babytruitjes breien en stik van de babies in mijn omgeving…

    • lspaink

      Hoi 🙂 Het babytruitje is lilleput van Lene Alva. Het is een bewerking van een heel oud patroontje. Ik denk dat het restjes zijn van het verblijf in het emmertje nog aan de kersenpitjes kleeft. Ik ga het geheel in de kookwas doen, maar anders gaat ‘t weg. Er komen meer kersen. (en bloggen is altijd goed)

Comments are closed.