Tomaten tomaten tomaten

Het is een goed tomatenjaar. Heerlijk! We hebben grote zoete ossenhart-tomaten, charmant gestreepte frisse tigerella’s, langgerekte Roma tomaten, allerlei kleuren cherrytomaatjes en groene tomaten uit zaad dat ik vorig jaar uit een exemplaar van een tuinbuurman overhield, ik weet niet hoe ze heten*. De charme ervan is dat je verwacht dat ze wel hard en zuur zullen zijn, want ze zijn groen. Maar ze zijn heerlijk rijp, sappig en fris.

tomaten

Ik maakte grote hoeveelheden tomatensaus in. (Tomaten in stukken op de bakplaat, ui erbij, peper en zout, wat olie en honing er over kwasten, bakken in de oven op 180 graden tot de randjes bruin zijn (en het heerlijk ruikt) en dan de hele zaak in de blender tot het helemaal glad is. Gewoon met pitjes en schil erbij. Dan weer verhitten en in brandschone potten verpakken.) We kunnen waarschijnlijk een jaar vooruit met een plank vol potten.

zoetzuur

Ook maakte ik van de kerstomaatjes zoetzuur. Ik weet niet hoe dat gaat uitpakken, want echt goed heet inmaken gaat niet. Dan barsten namelijk de tomaatjes. Over een week of wat zullen we ze eens proeven.

ketchup

En ik kookte een grote schaal vol tomaten tot ketchup, naar een recept van Yvette van Boven Ook leuk om te doen, het smaakt super! En ondertussen komen er meer komkommers uit de kas dan we op kunnen, leveren de courgetteplanten nog steeds, komen de eerste valappels al mee naar huis en zijn er pastinaak, peper, witte kool, snijbiet, winterwortel, aardappelen, boontjes en uien te oogsten. Wat een weelde.

*ik denk dat de soort green zebra heet

  1. Arja

    Ik zit ook middenin de tomaten, zo leuk! Vier soorten. De Millefleur kerstomaatjes zijn mijn favoriet. Ze zijn lekker klein en smaken heerlijk fris. Dan heb ik twee soorten vleestomaten, Gusto en Coral Queen. Beide vind ik… gedoe. Allemaal scheuren nadat het begon te regenen. En de Gusto heeft veel te veel topzware takken die constant op de grond vallen en niet te ondersteunen zijn. De smaak is prima, maar ik denk dat ik gewoon ook niet zo van vleestomaten houd, ik vind ze gauw melig. Veel te veel gewas ka ln mijn eigen schuld zijn hoor, ik heb sowieso te weinig gesnoeid en gediefd. De Giraffe is een gewone ronde tomaat, maar die heb ik nog niet kunnen proeven, hij is vrij laat. Plant heeft het wel naar zijn zin aan het klimrek, een dode beukenhaag.

    Mijn diepvries is een beetje vol aan het raken. En ketchup jaaa laat ik dat ook eens proberen, lekker!

Comments are closed.