Vandaag, 40 jaar geleden

13 juni 1976:

een verjaardagsfeestje

16061340jaargeleden

Op 13 juni 1976 werd mijn vriendin Elmae 14 jaar. Ikzelf was 13, toen. Ik weet nog dat ik me toen net zo’n beetje bewust werd van hoe ik er uit zag. Ik was tot dan altijd nogal onverschillig wat kleding betreft. Wel had ik een grondige hekel aan de wollen maillots die we ‘s winters onder onze jurken moesten dragen. Op de foto heb ik dan ook mijn (zwaar bevochten) eerste spijkerbroek aan. En een overhemd dat ik “geleend” had van mijn vader… toch is het goed te zien dat ik me naast Elmae met haar strakke zwarte outfit en nieuwe zilveren riem nogal onzeker voelde. Dingen die je leert als je 13 bent…  Hoe dan ook, deze dag is om meer redenen memorabel: Ik stak mijn eerste sigaret op en begon daarmee aan een moeilijk te beheersen verslaving: pas op 30 juni 1999 maakte ik de laatste uit. Beginnen met roken was een beslissing die ik niet echt nam, of waar ik in ieder geval niet over nadacht. Ermee stoppen wel, dat was moeilijk. Ik ben nog steeds erg blij dat me dat uiteindelijk lukte. Veertig jaar ouder en wijzer ben ik me meer bewust van de invloed die je zelf hebt op je gezondheid en welbevinden, toch maak ik nog steeds vaak de minder verstandige keuze: Ik neem de auto als ik ook makkelijk kan fietsen, ik neem nog maar eens een blokje kaas, een koekje, en nog een en nog een. Natuurlijk heeft ook dat gevolgen voor gezondheid en gewicht… Het is goed om af en toe eens te denken aan de keuzes die je eerder maakte, en waarom je ze maakte. Elmae is er niet meer, ze is maar 44 geworden. Ik zou best graag samen met haar om deze foto hebben gelachen.

Zo… klaar met de bespiegelingen.

Morgen weer gewoon iets wat ik maakte.

 1. Marjolein

  Ik bespiegel ook altijd een beetje over dat niet alles maakbaar is en je ook geluk (mazzel) moet hebben. En dat we moeten proberen in het nu te genieten van de dingen die we nu hebben, juist omdat we niet weten wat hierna komt.

  Oude foto’s zijn voor mij ook vaak een combinatie van leuk en mooi met weemoed en gemis. Maar ben wel heel blij dat je gestopt bent met roken 😀

 2. lspaink

  Het is ook een rare leeftijd, 13. De tegenstelling: dat kindergezichtje en die te lange broek, en dan shaggies roken.

 3. Lubi

  Leuk om te zien en te lezen Lies. Ze zeggen ook niet voor niks “verstand komt met de jaren”☺️

Comments are closed.