Goedemorgen

Muesli
Muesli

 

Kijk! Zelfgemaakte muesli. Of eigenlijk lijkt het meer op cruesli. In de Engelssprekende landen heet het Granola, maar dat klinkt wel érg gezond.

Schoondochter J. gaf me het recept, en sindsdien heb ik elke week het muesliblik gevuld met eigen productie, wat maar nét toereikend is voor ons tweetjes.  Het is zó lekker dat ik niet snap dat ik me jaren tevreden heb gesteld met de grootgrutterversie uit de winkel. (Echtgenoot Yep deelt deze mening, zegt hij)

Nadat ik er mee begonnen was trof ik ongeveer hetzelfde recept in Elle Eten.

Het basisrecept:

180 gram havermout (geen brinta of de gemalen maar echte grote vlokken van bijv ekoplaza)

40 gram geraspte kokos of kokossnippers

60 gram honing

40 gram boter

Snufje zout

100 gram ongezouten, ongeroosterde noten, bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen, pecans of walnoten

Gedroogd fruit bijvoorbeeld rozijnen, banenenchips, dadels, cranberries.

Verwarm de oven voor op 170°c. Hak de noten grof. Smelt de boter met de honing in een pannetje. Meng de gesmolten honing-boter grondig met de havermout, kokos en noten zodat alles een gelijke coating heeft. Stort de muesli op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 40 minuten in de oven bij 170°c, roer de muesli regelmatig door zodat deze helemaal goudbruin wordt. Laat het afkoelen en meng het gedroogde fruit erdoor. In een afgesloten pot is het zeker 2 weken houdbaar, maar meestal al voor die tijd op.

Er kan een snuif gemberpoeder door het honingmengsel worden gemengd. Of kardemom. Of kaneel. Je kunt variëren en uitbreiden met allerlei ingrediënten, maple syrup in plaats van honing. Of bruine suiker. Sesamzaadjes er door. Pijnboompitjes of pistachenoten.

Gegarandeerd geen ochtendhumeur meer.