Wat ik vandaag rooide: een emmer aardappels

20 juli 2015:

De eerste Frieslanders komen uit de grond!

150720petate

Van alle hoogtepunten die zo´n volkstuin door het jaar heen levert vind ik dit wel de leukste denk ik: Aardappels rooien. Met de vork, met handschoenen aan en grabbelen maar. Ik weet wel dat je voor een paar euro zakken vol aardappels koopt, maar de ervaring is onbetaalbaar. Een soort van wonderbaarlijke vermenigvuldiging. Je stopt een onooglijk klein aardappeltje in de grond, er verschijnt een plant en als die plant weer dood is vind je acht grote aardappels op die plaats. Wat een feest. Deze emmer vol is nog maar één rijtje, er staan nog twee rijen Frieslanders die ik rooien kan. Deze Frieslanders zijn “vroege” aardappels, over een week of wat zijn de late aan de beurt. Die zijn van het ras Carolus, een lichtgele ronde aardappel met rozerode vlekken. Met in totaal honderd pootaardappeltjes hebben we er elk jaar weer genoeg tot Maart van het jaar erna.

150720paarse winde
Bonusfoto! In Zuid-Frankrijk groeien Morning Glories, naar mijn bescheiden mening een van de mooiste dingen op aarde. De paarse winde bij onze buurtjes op de tuin doet zijn best daar op te lijken, inclusief lampje in het midden.