Wat ik vandaag maakte: een ovenschotel

8 oktober 2014:

vis-tomatengratin maar dan anders

141008ovenschotel

Een kilo tomaten, twee tenen knoflook en drie uien, alles in stukjes gesneden en een uur heel zachtjes gebakken in een koekenpan geeft een geweldige pastasaus. Dat spreidde ik uit over een moot witvis in een ovenschaal. Voorheen strooide ik daar altijd een laag geraspte kaas overheen en bakte de zaak een klein half uur op 180 graden in de oven tot de kaas goudbruin was en de vis gaar. Nu ik wat minder vet (en zout) eet maakte ik een andersoortig korstje: Ik maalde een stuk oud speltbrood tot grove kruimels in de keukenmachine, met twee tenen knoflook, een handje geraspte oude kaas, wat peper, gehakte peterselie en een scheutje olijfolie. Ik liet de vis en tomatensaus bakken met aluminiumfolie er over tot het gaar was, strooide daarna de kruimels er over en zette het nog een paar minuten onder de grill. Het zag er fantastisch uit én het smaakte beter dan de kaasvariant.