Cheesecake om mee naar de beurs te gaan

Nodig:

150  gram bastognekoek

70 gram boter

1 pakje philadelphia roomkaas, naturel (hoeft natuurlijk niet per se philadelphia te zijn)

350 gram mascarpone

drie eierdooiers

drie eieren

150 gram suiker

2 zakjes vanillesuiker

2 eetlepels citroensap (en als je toevallig een verse biologische citroen hebt is het erg lekker om het geel van de schil er af te raspen en ook te gebruiken)

Een springvorm van 20 cm doorsnee

bakpapier

aluminiumfolie

een braadslee waar de springvorm in kan staan.

Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier, dat je tussen de bodem en de rand klemt en dan rondom afknipt. Draai de koekjes in een foodprocessor tot kruimels. Als je geen foodprocessor hebt kun je ze ook in een stevige plastic zak met een deegroller bewerken. (ook erg fijn bij spanningen en agressie)

Smelt de boter op een heel laag vuurtje en roer de koekkruimels er door. Als het helemaal gemengd is uitspreiden over de bodem van de springvorm en met de bolle kant van een lepel glad strijken. De springvorm in de vriezer zetten (of in de koelkast, als de vriezer te vol is)

Roer de mascarpone en roomkaas los met een mixer, mix de suiker en vanillesuiker er door en daarna de eieren en dooiers. Mix een minuut of twee stevig door, meng daarna op lage snelheid het citroensap en eventueel -rasp er bij.

Vul een waterkoker of fluitketel met water en breng het aan de kook, verwarm de oven voor op 170 graden

Haal de bakvorm uit de vriezer, en bekleed de buitenkant met minstens twee lagen aluminiumfolie. Straks moet de vorm in een laag water staan, en het aluminiumfolie moet voorkomen dat het water doordringt in de vorm. Zet de vorm in de braadslee, giet het roomkaas-eimengsel in de vorm, zet het geheel in de oven en giet het hete water in de braadslee. Laat het waterniveau ongeveer tot de helft van de hoogte van de springvorm komen.

Laat de taart ongeveer een uur bakken. Kijk in het laatste kwartier of de bovenkant bruin wordt, dat is namelijk niet de bedoeling. Zet een bord op de springvorm of leg een vel folie er op als het mis dreigt te gaan. Als de taart klaar is voelt het midden wat veerkrachtig aan, maar bij het afkoelen stijft het mengsel nog aardig op.

Laat de taart in de vorm geheel afkoelen. Eventueel kun je een half potje rode jam (géén confiture, er moeten geen hele vruchten in zitten) opwarmen op een laag vuurtje zodat het dik vloeibaar wordt en dat uitgieten en uitspreiden over de taart. Die moet hier wel ijskoud voor zijn. Zo’n rood glimmend laagje bovenop ziet er prachtig uit, nog wat versieren met muntblaadjes of een paar chocoladekrullen maakt het helemaal beeldschoon. Maak voor je de rand van de springvorm ontgrendelt de taart met een glad mes rondom los.

De bastognekoekbodem is niet al te stevig, je kunt de taart dus ook niet in zijn geheel oppakken. Wel kun je hem met het onderliggende bakpapiertje op een schaal schuiven.

Ik had erg graag een foto bijgevoegd! Maar helaas, de taart is alweer op.