Wat ik maakte: Een overhemd

 

8 september 2015:

Een heus overhemd voor Echtgenoot Yep.

Ik sloopte een oud, maar goed passend overhemd van Echtgenoot Yep en naaide volgens dat patroon dit exemplaar. Met als routeboekje het onvolprezen “Shirtmaking” van David Coffin. Ik had al eerder voor mijzelf overhemdachtige blouses gemaakt, maar dit was nieuw voor me. De opzet was het shirt zó goed te maken dat hij het met een stropdas en een pak als werktenue kan dragen. En natuurlijk met perfecte pasvorm, beter dan gekocht, zeg maar. Eén van de struikelblokken was de tussenvoering van de kraag, plakvlieseline (wat door Knip en Burda wordt aangeraden voor zoiets) is niet erg stevig, en gaat na één keer wassen bobbelen. Niet professioneel. Ik vond bij Acorn Fabrics de juiste, stijve tussenvoering. Het moeilijkste van het hele proces was om aandachtig en nauwkeurig te blijven werken… één scheef stikseltje en de hele professionele uitstraling is weg.  Ik vind het resultaat uiteindelijk heel niet slecht!

De pijnpunten: De schouderpas is iets te breed, aan de mouwsplitten kun je ook zien dat de mouwen een beetje te lang zijn.
De pijnpunten: De schouderpas is iets te breed, aan de mouwsplitten kun je ook zien dat de mouwen -misschien daardoor- een beetje te lang zijn. Vreemd, toch? Ik heb héél precies het andere overhemd nagemaakt.
De knoopsgaten zijn ook niet perfect. Daar moet ik nog op oefenen! Wel een goed gelukte kraag, hoewel hij meestal geen stropdas draagt en het bovenste knoopje open.
De knoopsgaten zijn ook niet perfect. Daar moet ik nog op oefenen! Wel een goed gelukte kraag, hoewel hij meestal geen stropdas draagt en het bovenste knoopje open.
Hier ben ik dan weer trots op: De mouwinzet is rondom met een platte naad afgewerkt. Dat hoort zo, maar op een ronde naad zoals de armopening is dat lastig te maken.
Hier ben ik dan weer trots op: De mouwinzet is rondom met een platte naad afgewerkt. Dat hoort zo, maar op een ronde naad zoals de armopening is dat lastig te maken.
150908overhemd!
Leuk, he?

Tijdens het naaien bleef dit liedje maar door mijn hoofd spoken. 🙂

 

  1. Marjolein

    Heel profi, ik sta vol bewondering te kijken. Inderdaad, die ronde naad is gewoon helemaal zoals het hoort, ik ben al blij als me dat lukt met rechte stukken 🙂

Comments are closed.