Wat ik vandaag maakte: Zuurdesem.

17 november 2014:

Een kolonie gistcellen.

141117Gijs

Na een paar dagen ging mijn eerste poging om een zuurdesem te maken dood. Ik denk dat ik te koud water gebruikte, of de overstap van een roggemeel/wit meel mix naar alléén witte bloem was te abrupt. Ik ben opnieuw begonnen en dat lukte beter. Na een week twee maal daags “voederen” heb ik een levendig bellenblazende kolonie. Het ruikt gistig en zurig en het verdubbelt zich in volume binnen acht uur. Het elastiekje om de pot geeft aan waar de oppervlakte vanmorgen was. Ik overwoog om het De Borg te noemen* dat leek me toepasselijk. Maar Borg zijn niet erg aardig, de associatie met eten is ver te zoeken, dus werd het Gijs. Vanwege Hollebolle. Op het moment staat mijn eerste zuudesemdeeg naar (de helft van) dit recept te rijzen in de keuken. Spannend hoor. Ik hoop dat ik morgen typen kan: Wat ik vandaag maakte: Een brood.

*we are the Borg. We are many, yet we are one.