Broodzakken.

In the Cabin in Schotland lag het zero waste home boek. Bea Johnson beschrijft daarin hoe zij en haar gezin erin slagen geen huishoudelijk afval te produceren. Ik had niet genoeg tijd om het helemaal te lezen. Daarbij, veel van haar adviezen zijn voor ons niet nieuw. Ze richt zich vooral op Amerikaanse consumenten, het is in Nederland al niet gewoon om in elk drankje een rietje te doen bijvoorbeeld. Maar het is goed om erover na te denken. Wij zelf proberen de hoeveelheid afval die we produceren zoveel mogelijk te beperken, dat lukt aardig… met uitzondering van plastic. Wekelijks breng ik een hoeveelheid plastic naar het inzamelpunt. Nu kun je natuurlijk zeggen: Het wordt gerecycled, dus is het goed, maar dat is het natuurlijk niet. Je kunt beter helemaal geen plastic hoeven recyclen, en beginnen met minder van het spul in huis te halen.

K:-)dootje maakte bijenwasdoekjes om plasticfolie te vervangen*, en ze maakte ook broodzakken om bij de bakker je verse halfje bruin in te doen. Goed plan! Ik volg haar voorbeeld.

Ik had een restantje Vlisco katoen dat precies groot genoeg was voor twee broodzakken. Vlisco is een dicht weefsel, ik neem aan dat dat voor brood wel prettig is. Ik koop vaak ambachtelijk brood waar nog meel aan de buitenkant zit, dat meel -of maanzaad, of sesam- moet natuurlijk niet los in de boodschappentas terecht komen. Ik zette er een elastiekje op als sluiting en een knoop ter decoratie. Dat was leuk om te maken, en ik denk ook wel praktisch. En, maximale voldoening, de blauwe Vlisco (gekocht in 2014) is nu precies, helemaal op. Geen snippertje afval. Morgen ga ik een volkorenbol kopen**. 

*waarover later meer

** Dat lukte prima. Mariekevandebakker zei dat er minstens tien regelmatige klanten hun eigen verpakking meenemen naar de winkel. 

 1. Marjolein

  Mijn broodzakjes (gekocht….) hebben een aantreksluiting die prima werkt. En ik heb herbruikbare rietjes omdat het beter is voor je tanden als je met een rietje drinkt, dus ik doe mijn grapefruitsapmix via een rietje en raad de kinderen ook een rietje aan voor de limonade .

 2. Marjolein Noyce-Bellinga

  En ik hoop dat je knie niet te lastig is. Niet vanzelf verdwijnen… is dat fysio of moet je onder het mes?

 3. Marjolein Noyce-Bellinga

  Vroeger kreeg ik een berichtje dat mijn comment in de moderatierij stond…. maar nu zie ik niets, dus ik weet niet of mijn vorige comment doorkwam of niet. Dus misschien dubbelop…. Is de knie fysio? Of moet je onder het mes? Beterschap in ieder geval.

  En ik drink met herbruikbare rietjes en raad dat mijn kinderen ook aan omdat het beter is voor je tanden. Dan maar Amerikaans 🙂

  Mijn (gekochte) broodzakken hebben een aantreksluiting met zo’n knijpcilindertje om het vast te zetten

Comments are closed.