Waar wij waren: Parijs

30 oktober t/m 1 november 2016:

een paar dagen lichtstad

161030fontein
In Versailles waren een paar werken van Olafur Eliasson te zien. Onder andere in de tuin deze waterval, die, mits vanuit de juiste hoek bekeken, uit het niets lijkt te vallen.

We hadden heel doordacht vooraf toegangskaarten gekocht voor Versailles voor maandag. Meestal zijn dat rustige dagen in musea. Waar we geen rekening mee hielden is dat dinsdag 1 november een nationale feestdag is in Frankrijk en (bijna) iedereen de maandag erbij had genomen. Een zogenaamde “brugdag”. Dus was het druk. Er stond voor de ingang van Versailles een rij van een paar duizend mensen. Die in dezelfde rij door het kasteel werden geperst… waardoor er weinig gelegenheid tot rustig bekijken was. Overigens vind ik zulke dingen wel mooi, maar ze laten altijd de pracht en praal zien: Het bed van de koningin, de salon van de kroonprins… maar ik wil zo graag de keuken zien. Er woonden duizend tot drieduizend mensen. Wat aten ze? Hoe werd de was gedaan? (waarschijnlijk niet, toiletten waren er niet en baden was ook niet de gewoonte…) Dat wordt nooit getoond.

161031flv
Een dag later gingen we naar de Fondation Louis Vuitton,  het gebouw is door Daniel Buren van een leuk gekleurd ruitenpakje voorzien.
Van binnenuit gezien ook erg vrolijk. Maar we hadden geluk: De zon scheen.
Van binnenuit gezien ook erg vrolijk. Maar we hadden geluk: De zon scheen.

We stonden wéér in de rij voor Mexicaanse kunst in het Grand Palais, we zwierven door de stad en verdwaalden in Galeries Lafayette, we dronken dure cappuccino aan de oever van de Seine, we aten ongelooflijk lekker bij een vestiging van Bernard Loiseau. Het was een heerlijk weekeinde! Maar ik wil voorlopig nergens meer voor in de rij staan.