Wat ik vandaag maakte: Een slipje

1 juli 2016:

Een  vrolijke onderbroek.

160630slipje

Het gestreepte gedeelte knipte ik uit het rugpand van een T-shirt dat onbruikbaar was geworden door een haarverf-incident. Het zwart is tricot waarvan ik nogal vaak ondergoed maak, daarom heb ik er altijd wel een stuk van in huis. De rode strookjes zijn ook geknipt van een restje. Het patroon is mijn T&T onderbroekpatroon, ooit eens gekopieerd van een goed passend ten Cate slipje.

160630patroon

Zoals je ziet bestaat het patroon uit drie delen, voorkant, kruis en achterkant. Ik veranderde de voorkant een beetje voor deze gelegenheid, maar ik gebruikte wel dit patroon. Meestal wordt het kruisgedeelte tegen de achterkant gelegd en zo als één patroondeel geknipt. Het kan ook aan de voorkant vast, en als je echt niet zuinig hoeft te doen knip je het hele ding als één geheel. Daarna wordt het kruisgedeelte nog een keer geknipt van katoenen tricot, want het is wenselijk om op die plaats een dubbele laag stof te hebben. Ook draagt het comfortabeler als dat katoen is, de zogenaamde “kruisjeskatoen” is het materiaal voor de binnenbekleding. Maar ik maak mijn ondergoed meestal helemaal van katoenen tricot en gebruik geen aparte kruisjeskatoen. Dus legde ik het kruis tegen de achterzijde en knipte dat van zwarte tricot. Daarna legde ik het kruisgedeelte tegen het voorpandje en knipte dat van gestreepte stof. Daarna naaide ik de beide kruisgedeeltes over elkaar vast. Ik werkte de beide beenopeningen af met een strookje van de zwarte tricot, dat deed ik ook met de bovenkant, maar daar reeg ik nog elastiek door. Ik vind het een vrolijk resultaat!