Wat ik zag: The Danish Girl

19 januari 2016

Een mooie film

160119danishgirl

Om Oscar-kandidaat The Danish Girl te zien reden we naar Vlissingen. Kunstenaar Einar Wegener was de eerste man die zich een vrouw voelde en daadwerkelijk geopereerd werd om lichamelijk ook een vrouw te zijn. Hij/zij wordt gespeeld door Eddie Redmayne, die met zijn expressieve ogen alle onzekerheden en twijfel heel invoelbaar speelt, ook als hij eenmaal Lili Elbe is, is hij overtuigend. De hoofdprijs gaat wat mij betreft naar Alicia Vikander, die de rol van zijn -ook schilderende- vrouw speelt. Aanvankelijk moedigt ze de verkleedpartijen aan en portretteert hem in mooie jurken, maar ze raakt haar echtgenoot kwijt… ze verlaat hem en later Lili echter niet. Echte liefde. Natuurlijk was er in die jaren geen precedent voor transgenders, er waren geen woorden voor en waarschijnlijk erg weinig begrip. (En al helemaal geen medische ervaring, Lili heeft vijf (!!) operaties ondergaan, waaronder een baarmoedertransplantatie…)

Buiten de acteerprestaties is de film een plaatje om te zien. Mooie beelden van Kopenhagen en Parijs, geweldige kleren. Behalve ik en twee vriendinnen waren er nog een stuk of twintig vrouwen in de zaal, geen enkele man. Hoewel, zoals een van de aanwezigen puntig opmerkte: “we dat natuurlijk niet zeker weten”