Waar ik vandaag heenging: De Leesclub

30 oktober 2014:

Boekbespreking bij P. thuis.

141030leesclub

Vanavond besprak de leesclub het boek “de wand”  Over een vrouw die afgesloten van de wereld, helemaal alleen moet overleven met een hond, een kat en een koe als gezelschap. Wat de wand, de oorzaak van haar isolement, precies is wordt niet al te duidelijk. Het boek is in retrospectief als een soort verslag geschreven, waardoor er soms nogal sprongen in de tijd gemaakt worden. Haar beschrijving van de strijd om simpelweg in leven te blijven met de middelen die ze heeft en vindt en de band met haar dieren maken het -ondanks het feit dat er niet echt veel gebeurt verder- een boeiend boek. In de recensies werd het een “robinsonade” genoemd. Mooi woord! En ook kwam de term feministisch pamflet een paar keer voorbij. Dat is denk ik ook terecht, als je het plaatst in de tijd waarin het geschreven is: 1960.

Mijn breiwerk was mee, maar dat was voornamelijk een ontknoping.
Mijn breiwerk was mee, maar dat was voornamelijk een ontknoping.